?> happypets.bayer.be - Ziektes

Ziektes

Parasieten veroorzaken vervelende ziektes. Ontdek de aandoeningen voor huisdieren en mensen.

Let op: de informatie op deze website is informatief. Raadpleeg uw dierenarts als u de symptomen bij uw dier herkent.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi die door teken overgedragen wordt – ook op de mens. In België is het aantal gevallen de afgelopen jaren fors toegenomen.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door de beet van een teek en leidt zelfs jaren na de infectie bij honden nog tot koorts, gezwollen lymfeknopen, pijnlijke gewrichten, slecht werkende ledematen (manken), verlies van eetlust en in zeldzame gevallen zelfs hartproblemen.

Symptomen bij de mens zijn rode, niet pijnlijke ringen rond de tekenbeet, koorts, hoofdpijn, spierpijn en soms zelfs hersenvliesontstekingen of hartproblemen.

Tekenbeten vermijden is de enige bestrijding van de besmetting. Wie vaak in de natuur vertoeft, checkt best elke dag op teken. Verwijder ze zo snel mogelijk of gebruik een product dat teken afweert.

Relevante parasieten:

Leishmaniose

Leishmaniose wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet (Leishmania infantum). Hij heeft twee gastheren nodig om te overleven: een gewerveld dier en een zandvlieg. De besmetting gebeurt bijna altijd via het speeksel van deze stekende insecten.

De ziekte komt voor in de habitat van de zandvlieg: vooral de Middellandse Zeegebieden, Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Niet elke besmetting leidt tot deze ziekte. Maar als de ziekte losbarst, is hij moeilijk te genezen en tast hij de huid of de organen aan. Leishmaniose kan overgedragen worden bij de hond en de mens.

Relevante parasieten:

Babesiose (tekenkoorts)

Babesiose, piroplasmose of tekenkoorts wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Babesia canis of Babesia gibsoni. Ze wordt overgedragen door teken en infecteert de rode bloedcellen van honden.

Tekenkoorts kan plots optreden, maar ook erg lang sluimeren. Symptomen zijn dan ook erg generiek: koorts, verminderde eetlust, geelzucht, zenuwstoornissen, nierproblemen, bruine urine, ...

In België komt de ziekte af en toe voor omdat de teek (Dermacentor reticulatus) die de ziekte overbrengt pleksgewijze voorkomt (Sint Niklaas - Henegouwen).

Relevante parasieten:

Anaplasmose en Ehrlichiose

Anaplasma en Ehrlichia zijn bacteriën. Teken dragen ze over op wilde dieren, huisdieren en mensen. Ze tasten de witte bloedcellen aan.

Zieke dieren of mensen kampen met hoge koorts, gewichtsverlies en een algemeen onbehaaglijk gevoel. Ehrlichiose kan ook leiden tot ademhalingsstoornissen, zenuwstoornissen, of zwelling van de poten en scrotum.

Anaplasmose komt sporadisch voor in België door de aanwezigheid van schapenteken (Ixodes teek) . Ehrlichiose is eerder een ziekte van Zuid-Europa omdat ze wordt overgedragen door een teek (Rhipicephalus teek) die daar leeft.

Relevante parasieten: