Risico's

Een parasiet oppikken is voor uw huisdier helaas niet echt moeilijk. Elke grasspriet, elke straattegel en elk ander huisdier is een potentiële besmettingshaard. Denken dat uw hond of kat er nooit mee in aanraking komt, is niet realistisch.

Dit zijn de belangrijkste parasietenverspreiders:

Andere honden

Andere honden

Is het u al opgevallen dat honden elkaar graag besnuffelen? U kunt het allemaal schattig en leuk vinden, maar zo’n kennismaking is genoeg om rondwormen, vlooien en lintwormen uit te wisselen.

Relevante parasieten:

Vossen

Vossen

De vos is bij ons in opmars en brengt daarmee extra parasieten in omloop. Haakwormen, lintwormen en longwormen zijn typische vossenparasieten die erg gevaarlijk zijn voor uw huisdier (en soms ook voor uzelf).

Contact met uitwerpselen is genoeg voor overdracht.

Aarzel dus niet als er in de buurt vossen gesignaleerd zijn!

Relevante parasieten:

Tapijt

Tapijt

Vlooien zijn slimmer dan u denkt. Elke dag leggen ze zo’n dertig eitjes in uw tapijt, maar die eitjes komen niet meteen uit. Alleen als het warm genoeg is (in de zomer, of als u de centrale verwarming aan zet) ontpoppen ze zich tot larven. En dan hoeft uw huisdier maar één keer voorbij te wandelen en de vlooien beginnen te springen en te bijten.

Gebruik, naast een vlooienmiddel bij uw dier, dus vooral ook een spray om de omgeving vlo-vrij te maken.

Relevante parasieten:

Uw tuin

Uw tuin

Hebt u (naakt)slakken in de tuin? Dan hebt u mogelijk ook Angiostrongylus vasorum en/of Aelurostrongylus abstrusus in uw tuin – vervelende parasieten. Bovendien bezoeken ’s nachts vermoedelijk ook katten, muizen en vogels uw tuin. In hun uitwerpselen zitten mogelijk eitjes van rondwormen. Regelmatig schoonmaken is dus de boodschap, al kunt u nooit écht vermijden dat uw hond of kat zijn neus in andermans (of anderdiers?) poep steekt.

Wees vooral erg alert voor rondwormen: die kunnen blindheid bij de mens veroorzaken. Vooral kinderen lopen dat risico. Geregeld ontwormen is echt geen overbodige luxe (volg bij voorkeur het ESCCAP-ontwormingsschema).

Relevante parasieten:

Hondenpoep

Hondenpoep

U doet de poep van uw hond altijd in zakjes natuurlijk. Maar zo redeneert niet iedereen. En honden vinden niets leuker dan snuffelen aan wat een soortgenoot heeft achtergelaten. Daartegen kunt u helemaal niets beginnen – behalve regelmatig ontwormen.

Relevante parasieten:

Lang gras

Lang gras

Teken gebruiken lang gras als lanceerplatform richting honden, katten en mensenbenen. Even wrijven tegen grassprieten vol teken en ze hechten zich vast aan uw huid. De beet op zich is niet zo pijnlijk, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Pas dus zeker goed op!

Relevante parasieten:

(Naakt)slakken

(Naakt)slakken

Grote slakken, kleine slakken, slakken met huis, reusachtige naaktslakken… in elke tuin en op elk voetpad zitten slakken. Sommige honden eten ze als delicatesse, andere slikken ze soms per ongeluk in, als ze gulzig hun drinkbakje leegslurpen. De slakken zijn vaak dragers van de longworm, en die kan fataal zijn voor uw hond.

Pas op: de meeste ontwormingsproducten beschermen niet tegen longworm!

Relevante parasieten:

Op reis; kan dat?

Op reis; kan dat?

Natuurlijk kan uw hond of kat mee op reis. In België houdt dat ook helemaal geen extra risico in. Maar als u naar tropische bestemmingen reist, of langere tijd in de buurt van de Middellandse Zee vertoeft, loopt u wel extra risico. Vraag daarom vooraf aan uw dierenarts of u bijzondere voorzorgen voor uw dier moet nemen. Dat doet u voor uzelf toch ook?

Relevante parasieten:

En wij?

En wij?

De meeste parasieten zijn niet zo schadelijk voor ons, mensen. Maar er zijn uitzonderingen en die kunnen lelijk huishouden. Zo zijn er meerdere gevallen bekend van rondwormen die blindheid veroorzaken en teken die de Ziekte van Lyme overdragen. Beide zijn gelukkig zeldzaam, en een regelmatige ontworming van uw huisdier vermindert het risico op besmetting met rondwormen.

Relevante parasieten: