Zweepwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Parasiet Zweepworm

Zweepwormen (Trichuris vulpis) hebben een dikke kop en een kenmerkende zweepachtige staart. De volwassen wormen leven in de dikke darm en komen bij honden voor. De wormen boren hun kop door de darmwand, beschadigen zo het slijmvlies en voeden zich met bloed en weefselvloeistof.

 

 

Hoe kan mijn huisdier zweepworm krijgen?

De uitwerpselen van besmette honden bevatten veel eitjes van de zweepworm. Honden die met dergelijke uitwerpselen in contact komen, kunnen besmet worden.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Ernstige besmettingen kunnen diarree veroorzaken. Bij jonge honden zijn bloedarmoede en vertraagde groei de meest ernstige symptomen.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Het kan voorkomen dat mensen besmet geraken. Het is echter erg uitzonderlijk.

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:
1) De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.
2) De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.

Volg het officiële ontwormingsschema aangeraden door ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites).

Vraag en antwoord over deze parasiet:

Welke wormsoorten bestaan er?

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn rond van vorm. Rondwormen die het vaakst voorkomen zijn spoelwormen. Andere rondwormen zijn haakwormen en zweepwormen (de laatste komt niet voor bij de kat).

Een lintworm is eerder plat en is opgebouwd uit schakels. De lintworm die wordt overgedragen door vlooien komt het vaakst voor, maar ook ratten en muizen kunnen lintwormen overbrengen.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, zijn de hartwormen en longwormen. Die leven in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken.

Zijn de wormen gevaarlijk voor de mens?

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

  • - Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. De allergische verschijnselen bij kinderen met aanleg tot astma kunnen versterkt worden door een infectie met spoelwormen.

  • - Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.

  • - Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinococcose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.
  • Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

Wat zijn de symptomen van een wormbesmetting?

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Waarom is ontwormen van puppy’s en kittens bijzonder belangrijk?

Puppy’s komen bijna altijd met wormen op de wereld. U moet ze eerst vier keer ontwormen met telkens twee weken tussen elke behandeling (dus op 2, 4, 6 en 8 weken). Dan zijn nog eens vier behandelingen met een pauze van een maand ertussen nodig, tot uw pup een half jaar is. Daarna volgt uw hond het gewone schema van vier ontwormingen per jaar.
Drontal® Pup, Drontal® Dog Tasty  en Drontal® Cat zijn uiterst geschikte producten voor dit schema.

Kittens krijgen wormen via de moedermelk en moeten dus ook wat vaker ontwormd worden. De eerste keer na drie weken, en dan na 5 en 7 weken. Daarna ontwormt u ze het beste nog eens vier keer, met een pauze van een maand tussen elke behandeling. Zodra kittens zes maanden oud zijn, hoeven ze nog maar vier keer per jaar ontwormd te worden.

 

Voor meer informatie over Zweepwormen, raadpleeg uw dierenarts!