Vossenlongwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Parasiet Crenosoma vulpis

Crenosoma vulpis (vossenlongworm) komt af en toe voor bij honden en vossen in Europa. Er zijn slechts enkele gevallen gerapporteerd in België en Nederland. De volwassen longwormen leven in de luchtwegen van de longen. Vrouwtjes worden ongeveer 10-14 mm lang (mannetjes slechts 6 mm). De larven van de longwormen komen via de uitwerpselen in de omgeving terecht waar ze opgenomen kunnen worden door slakken die dan weer als ‘tussengastheer’ dienen.

 

 

Hoe kan mijn huisdier Crenosoma vulpis krijgen?

Honden raken besmet met vossenlongworm als ze besmette (naakt)slakken doorslikken.
Aangezien vossen ook besmet kunnen raken met deze parasiet, kunnen zij de besmetting uitbreiden doordat ze larven uitscheiden in de omgeving.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

De ziekte kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, loopneus en kokhalzen. De parasiet is bijna nooit dodelijk voor honden.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Nee, Crenosoma vulpis wordt niet in verband gebracht met ziektegevaar voor mensen.

 

 

Vraag en antwoord over deze parasiet:

Welke wormsoorten bestaan er?

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn rond van vorm. Rondwormen die het vaakst voorkomen zijn spoelwormen. Andere rondwormen zijn haakwormen en zweepwormen (de laatste komt niet voor bij de kat).

Een lintworm is eerder plat en is opgebouwd uit schakels. De lintworm die wordt overgedragen door vlooien komt het vaakst voor, maar ook ratten en muizen kunnen lintwormen overbrengen.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, zijn de hartwormen en longwormen. Die leven in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken.

Zijn de wormen gevaarlijk voor de mens?

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

  • - Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. De allergische verschijnselen bij kinderen met aanleg tot astma kunnen versterkt worden door een infectie met spoelwormen.

  • - Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.

  • - Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinococcose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.
  • Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

Wat zijn de symptomen van een wormbesmetting?

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Voor meer informatie over Vossenlongwormen, raadpleeg uw dierenarts!