Vlooien

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Parasiet Vlo

Vlooien zijn kleine insecten zonder vleugels, ongeveer 1,5-2 mm groot. Hun achterpoten zijn veel groter dan de rest van hun lichaam en laten hen toe ver te springen.
Volwassen vlooien voeden zich met bloed van mensen en dieren. Bijna 95% van de vlooien leeft niet op een gastheer, maar in de buurt van mensen en dieren. De behandeling van dier EN omgeving is dus uiterst belangrijk.

Hoe kan mijn hond of kat vlooien krijgen?

Vlooien springen letterlijk vlot over van gastheer naar gastheer. Bijna 95% van de vlooien leeft niet op een gastheer, maar in de buurt van mensen en dieren. Het wordt daarom aanbevolen ook de omgeving aan te pakken. Let op alle plaatsen waar je huisdier (hond of kat) vaak verblijft (zoals de mand) en vergeet ook de koffer van de wagen niet.


Vlooien bij honden en katten: wat zijn de verschijnselen?

Katten, honden en konijnen kunnen door vlooien gebeten worden. Ze veroorzaken huidirritatie en soms allergische dermatitis (VAD = Vlooien Allergie Dermatitis) als gevolg van overgevoeligheid voor het speeksel van vlooien. Een heftige vlooienplaag kan zelfs bloedarmoede veroorzaken bij kittens en puppy’s. Vlooien kunnen ook virale of bacteriële ziektes overbrengen.
Opgelet: vlooien zijn vaak ook drager van de lintworm (Dipylidium caninum) en kunnen deze parasiet dus ook overbrengen.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Ja, vlooien kunnen ook mensen bijten.

Vraag en antwoord over deze parasiet:

Zijn de vlooien gevaarlijk voor mens en dier?

Vlooien zijn vooral lastig omdat hun beet jeuk veroorzaakt. Waar het jeukt, krabt uw dier zich – en op die plaatsen ontstaan kale plekken en huidletsels. Sommige dieren reageren allergisch op vlooienbeten waardoor de jeuk en het gekrab exponentieel toenemen.

Vlooien zijn ook uitstekende gastheren voor ziektes en andere parasieten.

Er bestaan zoveel verschillende producten tegen vlooien. Welke moet ik kiezen?

Advantage® Dog Spot-on en Advantage® Cat Spot-on is hét vlooienmiddel voor honden en katten. Het werkt snel én doodt vlooien zonder dat ze hoeven te bijten.

Advantix® Dog Spot-on beschermt uw hond ook tegen teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen (niet voor katten!).

Bolfo® Fleegard® Spray maakt ook de omgeving vlooienvrij.

Voor meer informatie over Vlooien, raadpleeg uw dierenarts!