Teken

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Parasiet Teek

Teken hebben acht poten, en een lichaam uit twee delen. De Ixodes ricinus - teek komt in onze contreien het vaakst voor, vooral in landelijke gebieden.

Hoe kan mijn hond of kat aan teken komen?

Teken zitten in planten en hechten zich aan voorbijlopende honden of katten.

Teken bij honden en katten: wat zijn de verschijnselen?

Teken bijten met hun sterke kaken door de huid heen om zich zo met bloed te voeden. Dat zorgt lokaal voor wat irritatie.
Teken zijn vooral gevaarlijk omdat ze voor bloedarmoede kunnen zorgen en omdat ze drager kunnen zijn van ernstige aandoeningen zoals de ziekte van Lyme (zie rubriek aandoeningen).
In het buitenland is een besmetting met babesiose en ehrlichiose via teken niet ondenkbaar (zie rubriek aandoeningen).

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Ja, teken kunnen zich ook aan mensen hechten en tekenziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is de meest bekende en ernstige aandoening die door teken wordt overgedragen.

Vraag en antwoord over deze parasiet:

Hoe kan ik een teek het beste verwijderen?

Gebruik altijd een pincet of een tekentang. Pak daarmee de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem gelijkmatig weg. Geef geen ruk, want dan breken de monddelen af en geneest de wond veel lastiger. Desinfecteer meteen.

Om te vermijden dat teken zich opnieuw vasthechten, gebruikt u het best Advantix® Dog Spot-on voor honden of Propoxur® halsband voor katten en honden of Bolfo Combo® voor de kat

Hoe lang blijft een teek op het dier zitten?

Afhankelijk van de soort, blijft een teek dagen tot weken zitten op de gastheer. Dat is zeker lang genoeg om eventuele ziekten te verspreiden. Actie ondernemen is dus noodzakelijk!

Waarom is de afwerende werking bij teken zo belangrijk?

Teken zijn dragers van ernstige ziektes, zoals babesiose en de ziekte van Lyme. Zolang ze zich niet vasthechten, kunnen ze die kiemen niet overbrengen op de gastheer, en blijven uw hond/kat en u gezond.

Zijn teken gevaarlijk voor mens en dier?

Ja. Hoewel de beet pijnloos is, veroorzaakt een teek flink wat irritatie. Maar veel erger dan lokale jeuk, is de kans op ernstige ziektes zoals de ziekte van Lyme, babesiose en anaplasmose.

Verwijder teken altijd snel en correct: als u dat op de juiste manier doet, binnen 24 uur na de beet, verloopt de beet vermoedelijk ziektevrij.

Voor meer informatie over Teken, raadpleeg uw dierenarts!