Lintwormen

Hoe zien ze eruit, en waar leven ze?

Parasiet Lintworm

Lintwormen lijken op lange, platte linten, verdeeld in segmenten. Volwassen lintwormen leven in de darm en laten daar segmenten met eitjes los. Die kunt u in de ontlasting van uw kat of hond zien of ook ter hoogte van de anus. Of als bewegende platte wormpjes op de vacht tegen de anus, die als ze in de omgeving vallen uitgedrogen en lijken op rijstkorrels.

De hondenlintworm (Dipylidium caninum) komt ondanks zijn naam voor hond en kat. Ze kan meer dan een meter lang worden en bestaat uit verschillende segmenten (proglottiden). Rijpe segmenten breken af en kruipen via de anus naar buiten. In de uitwerpselen lijken ze op rijstkorrels. Deze segmenten bevatten honderden eitjes die door vlooien worden opgenomen en zo de besmetting overdragen.

Taenia lintwormen zijn gelijkaardig, maar laten hun eitjes vooral verspreiden door ratten, muizen en andere diersoorten. Uw hond of kat besmet zich dus vooral via geïnfecteerde muizen of rauw slachtafval. De afgebroken segmenten van deze lintworm zijn vaak te klein om waar te nemen in de uitwerpselen.

De vossenlintworm (echinococcus multilocularis) komt maar af en toe voor bij hond en kat. De proglottiden van deze soort zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Overdracht gebeurt bij de vossenlintworm vooral via knaagdieren. Opname van eitjes kan bij sommige dieren ernstige ziekte veroorzaken.

Hoe kan mijn huisdier lintworm krijgen?

Katten en honden worden besmet door het eten van een besmette tussengastheer. Het is dus logisch dat dieren die buiten jagen een groter risico lopen om besmet te worden. Maar ook vlooien zijn vervelende tussengastheren en brengen de meest voorkomende lintworm bij honden en katten over: ook huiskatten lopen dus risico.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Het is perfect mogelijk dat u niets merkt: volwassen lintwormen zorgen niet altijd voor symptomen. Sommige dieren hebben een doffe vacht of vermageren. Andere dieren likken zich overmatig aan de anus of schuiven ook met hun achterwerk over de vloer. Braken en diarree kunnen ook wijzen op lintwormen. U zal af en toe wél de segmentjes van de lintworm in de ontlasting zien of op de vacht rond de anus.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

In extreme gevallen (wanneer u per ongeluk een besmette vlo binnenkrijgt) kan de mens besmet raken met de hondenlintworm waardoor soms lichte buikpijn kan ontstaan.

Mensen kunnen zich eventueel infecteren met de vossenlintworm door contact met besmette dieren of hun uitwerpselen of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan dan wel leiden tot een vorming van cysten in de lever, wat gevaarlijk kan zijn.

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:

  • De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.
  • De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.

Volg het officiële ontwormingsschema aangeraden door ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites).

Vraag en antwoord over deze parasiet:

Welke wormsoorten bestaan er?

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn rond van vorm. Rondwormen die het vaakst voorkomen zijn spoelwormen. Andere rondwormen zijn haakwormen en zweepwormen (de laatste komt niet voor bij de kat).

Een lintworm is eerder plat en is opgebouwd uit schakels. De lintworm die wordt overgedragen door vlooien komt het vaakst voor, maar ook ratten en muizen kunnen lintwormen overbrengen.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, zijn de hartwormen en longwormen. Die leven in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken.

Zijn de wormen gevaarlijk voor de mens?

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

  • - Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. De allergische verschijnselen bij kinderen met aanleg tot astma kunnen versterkt worden door een infectie met spoelwormen.

  • - Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.

  • - Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinococcose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.
  • Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

Wat zijn de symptomen van een wormbesmetting?

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Voor meer informatie over Lintwormen, raadpleeg uw dierenarts!