Haakwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Parasiet Haakworm

Volwassen haakwormen leven in de darmen. Ze zijn tussen de 5 en 16 mm lang. U kunt ze herkennen aan de karakteristieke haken en tanden in hun bek. In België komen haakwormen vooral voor bij honden – katten raken heel zelden besmet. De wormen bijten zich vast aan de darmwand van de dunne darm en voeden zich met bloed. De eitjes van de haakworm verlaten het lichaam van uw hond/kat via de ontlasting.

Bij katten en honden komen twee soorten voor: ancylostoma en uncinaria stenocephala.

 

 

Hoe kan mijn huisdier haakworm krijgen?

Dieren raken besmet door het eten van larven die zich in het milieu of in uitwerpselen van vossen of honden bevinden. In België zijn veel vossen besmet met haakworm, maar ook veel kleine zoogdieren zijn drager van de parasiet. Uw huisdier kan dan ook besmet geraken door het eten van deze besmette dragers. De hond/ de kat krijgt de larven binnen maar pas in de darmen ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen.
De larven kunnen door de huid van uw huisdier dringen en zo infecties veroorzaken – doorgaans rond de poten.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Besmettingen met deze parasiet kunnen diarree, bloedarmoede, gebrek aan eetlust en sloomheid veroorzaken bij uw huisdier.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

In sommige delen van de wereld kunnen mensen ook haakworm (of mijnworm) oplopen doordat larven door de huid dringen. Dat gebeurt doorgaans rond de voeten als er zonder schoenen wordt gelopen. Deze haakwormen kunnen dan lokale huidreacties veroorzaken.

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is enerzijds afhankelijk van de leeftijd (jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren), anderzijds van de levenswijze van de dieren (honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting). Klik hier voor het door de ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites) organisatie officieel aangeraden ontwormingsschema.

Vraag en antwoord over deze parasiet:

Welke wormsoorten bestaan er?

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn rond van vorm. Rondwormen die het vaakst voorkomen zijn spoelwormen. Andere rondwormen zijn haakwormen en zweepwormen (de laatste komt niet voor bij de kat).

Een lintworm is eerder plat en is opgebouwd uit schakels. De lintworm die wordt overgedragen door vlooien komt het vaakst voor, maar ook ratten en muizen kunnen lintwormen overbrengen.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, zijn de hartwormen en longwormen. Die leven in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken.

Zijn de wormen gevaarlijk voor de mens?

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

  • - Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. De allergische verschijnselen bij kinderen met aanleg tot astma kunnen versterkt worden door een infectie met spoelwormen.

  • - Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.

  • - Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinococcose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.
  • Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

Wat zijn de symptomen van een wormbesmetting?

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Voor meer informatie over Haakwormen, raadpleeg uw dierenarts!