Giardia

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

Parasiet Giardia

Giardia is een van de meest voorkomende parasieten wereldwijd. Ze komt vaker voor dan rondwormen, lintwormen en coccidiose. Giardia is niet te zien met het blote oog. De microscopische diertjes bevinden zich in het darmstelsel van uw hond of kat.

Hoe kan mijn huisdier met Giardia besmet worden?

Giardia wordt overgedragen door opname van cysten uit de omgeving maar ook door het drinken van besmet water of het eten van besmet voer. Giardiacysten kunnen weken tot maanden overleven in koud water.

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Giardia veroorzaakt dunne en erg stinkende diarree. Soms zit er ook slijm of bloed in de ontlasting van uw dier. Veel besmette honden zijn misselijk en geven gemakkelijk over. Eén op vijf honden met diarree is besmet met Giardia. Omdat puppy’s en honden jonger dan een jaar het meest vatbaar zijn voor Giardia, wordt aangeraden om de screening naar Giardia op te nemen in het algemene gezondheidsonderzoek.

Levenscyclus van Giardia

De directe levenscyclus begint wanneer de hond via de mond besmet wordt (meestal via besmet drinkwater) met een Giardia cyste. Na blootstelling van de cyste aan maagzuren, verlaten 2 zogenaamde trofozoïeten deze cyste. Deze stadia hechten zich aan het slijmvlies van de dunne darm waardoor die beschadigd wordt en er diarree ontstaat. Op het einde van de dunne darm ontstaan er uit de trofozoïeten opnieuw cysten. Deze cysten worden, nadat ze omgeven zijn door een dikke wand, samen met de uitwerpselen uitgescheiden en kunnen in de omgeving overleven en zo opnieuw honden besmetten.

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Een bijzonder probleem is dat niet alleen dieren besmet kunnen worden met Giardia maar ook mensen. Een Giardia-infectie kan overgedragen worden van uw hond naar uw kinderen of uzelf. Men kan de infectie oplopen door contact met hondenuitwerpselen die de Giardiacysten bevatten. Maar het kan ook door het drinken van of zwemmen in met Giardiacysten besmet water of het eten van besmet voedsel. Giardia kan ook van mens op mens overgedragen worden.

Voor meer informatie over Giardia, raadpleeg uw dierenarts!