Ontdek alle parasieten, leer hun kenmerken, hoe ze te bestrijden en te herkennen.

Parasieten veroorzaken vervelende ziektes. Ontdek de aandoeningen voor huisdieren en mensen.

Let op: de informatie op deze website is informatief. Raadpleeg uw dierenarts als u de symptomen bij uw dier herkent.

Ziekte van Lyme

Ziekte Ziekte van Lyme cp

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi die door teken overgedragen wordt – ook op de mens. In België is het aantal gevallen de afgelopen jaren fors toegenomen.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door de beet van een teek en leidt zelfs jaren na de infectie bij honden nog tot koorts, gezwollen lymfeknopen, pijnlijke gewrichten, slecht werkende ledematen (manken), verlies van eetlust en in zeldzame gevallen zelfs hartproblemen.

Symptomen bij de mens zijn rode, niet pijnlijke ringen rond de tekenbeet, koorts, hoofdpijn, spierpijn en soms zelfs hersenvliesontstekingen of hartproblemen.

Tekenbeten vermijden is de enige bestrijding van de besmetting. Wie vaak in de natuur vertoeft, checkt best elke dag op teken. Verwijder ze zo snel mogelijk of gebruik een product dat teken afweert.

Relevante parasieten:

Leishmaniose

Ziekte Leishmaniose cp

Leishmaniose wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet (Leishmania infantum). Hij heeft twee gastheren nodig om te overleven: een gewerveld dier en een zandvlieg. De besmetting gebeurt bijna altijd via het speeksel van deze stekende insecten.

De ziekte komt voor in de habitat van de zandvlieg: vooral de Middellandse Zeegebieden, Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Niet elke besmetting leidt tot deze ziekte. Maar als de ziekte losbarst, is hij moeilijk te genezen en tast hij de huid of de organen aan. Leishmaniose kan overgedragen worden bij de hond en de mens.

Relevante parasieten:

Babesiose (tekenkoorts)

Ziekte Babesiose Tekenkoorts cp

Babesiose, piroplasmose of tekenkoorts wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Babesia canis of Babesia gibsoni. Ze wordt overgedragen door teken en infecteert de rode bloedcellen van honden.

Tekenkoorts kan plots optreden, maar ook erg lang sluimeren. Symptomen zijn dan ook erg generiek: koorts, verminderde eetlust, geelzucht, zenuwstoornissen, nierproblemen, bruine urine, ...

In België komt de ziekte af en toe voor omdat de teek (Dermacentor reticulatus) die de ziekte overbrengt pleksgewijze voorkomt (Sint Niklaas - Henegouwen).

Relevante parasieten:

Anaplasmose en Ehrlichiose

Ziekte Anaplasmose Ehrlichiose cp

Anaplasma en Ehrlichia zijn bacteriën. Teken dragen ze over op wilde dieren, huisdieren en mensen. Ze tasten de witte bloedcellen aan.

Zieke dieren of mensen kampen met hoge koorts, gewichtsverlies en een algemeen onbehaaglijk gevoel. Ehrlichiose kan ook leiden tot ademhalingsstoornissen, zenuwstoornissen, of zwelling van de poten en scrotum.

Anaplasmose komt sporadisch voor in België door de aanwezigheid van schapenteken (Ixodes teek). Ehrlichiose is eerder een ziekte van Zuid-Europa omdat ze wordt overgedragen door een teek (Rhipicephalus teek) die daar leeft.

Relevante parasieten:

VLOOIEN

Vlooien buiten de deur houden? Dat is niet zo moeilijk:

 • Maak het mandje van uw huisdier geregeld schoon.
 • Berg uw stofzuiger veilig op en gooi volle zakken meteen weg.
 • Behandel het hele huis met een spray die u koopt bij de specialist.

Niet vergeten: vlooien houden van alle seizoenen. Ze leggen eitjes tijdens warme lentes en zomers. Ook in de herfst en de winter? Ja zeker: vlak bij warme radiatoren! En als ze eitjes leggen, zijn het er duizenden. Bestrijd ze dus het hele jaar door!

WORMEN

Door te vermijden dat wormeitjes zich verspreiden, beperkt u het risico voor uw huisdieren en uzelf. Dat doet u zo:

 • Gooi uitwerpselen van uw huisdier meteen weg.
 • Hou het mandje van uw huisdier altijd schoon.
 • Ververs de kattenbak geregeld.
 • Kam de haren van uw huisdieren geregeld.

RONDWORMEN

Hebt u de tips tegen wormen allemaal gevolgd? Dan zijn deze extra ideetjes nuttig om rondwormen het leven zuur te maken:

 • Hou uw hond weg van uitwerpselen van andere honden.
 • Was regelmatig uw handen.
 • Ontworm uw hond geregeld.

Rondwormen kunnen ernstige ziektes bij de mens veroorzaken, en u kunt de eitjes zomaar het huis binnenbrengen via uw schoenen of uw fiets. Vermijd dat de eitjes aan uw handen kleven dus was ze geregeld, zeker nadat u uw hond of kat geborsteld hebt.

Als u een eitje van een rondworm inslikt, kan de worm in de ogen verzeild raken en daar blindheid veroorzaken. Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak, maar het is wél echt gevaarlijk.

De belangrijkste voorzorgsmaatregel? De uitwerpselen van uw hond grondig verwijderen en de vloer goed vegen. Als iedereen dat doet, komen de eitjes niet in het milieu terecht en vermindert de kans op besmetting. Uiteraard is die kans nooit helemaal weg, en dus is regelmatig ontwormen echt geen overbodige luxe!

LINTWORMEN

Lintwormen vermijden? Volg deze algemene regels om wormen buiten de deur te houden:

 • Check uw huisdier regelmatig als hij buiten jaagt op prooidieren.
 • Vermijd infectie met vlooien, omdat zij vaak ook lintwormen overdragen.

TEKEN

Kam en borstel uw huisdier geregeld, en kijk dan goed of u geen teken op de huid ziet. Gebruik altijd een tekentang om de diertjes te verwijderen (niet zomaar trekken)! Vooral als uw hond of kat vaak buiten is, is een tekenbehandeling echt nodig.

LONGWORMEN

Longwormen kunnen ernstige ziektes bij uw hond veroorzaken. Pas daarom goed op als u buiten bent. Leven er veel slakken waar uw hond vaak speelt? Dan moet u preventieve actie ondernemen, want die slakken zijn vaak drager van deze gevaarlijke parasiet. Veel gewone ontwormingsmiddelen helpen niet tegen longwormen. Vraag dus zeker advies aan uw dierenarts.

BIJTENDE LUIZEN

Luizen vallen vooral jonge of verzwakte honden aan. Een regelmatige check-up is vaak genoeg om luizen snel te detecteren. Dan kunt u meteen met de behandeling starten.

OORMIJTEN

Oormijten zijn heel besmettelijk. Heeft uw hond mijten? Dan moet u meteen ook alle andere dieren in huis behandelen én de omgeving desinfecteren. Denk ook aan uw eigen bed!

HARTWORMEN

De hartworm komt bij ons (gelukkig) niet voor. Hij is alleen gevaarlijk, als u met uw huisdier op vakantie bent. Als u zo’n trip plant, vraag dan zeker advies aan uw dierenarts. Er bestaan preventiemiddelen tegen infectie met de hartwormlarve die overgedragen wordt door muggen.