Op Vakantie!

Houd je huisdier parasietvrij, ook op vakantie.

Elk jaar opnieuw kijk je reikhalzend uit naar die welverdiende vakantie. Om helemaal te ontspannen in binnen- en of buitenland... Heb je beslist om je huisdier mee op reis te nemen? Dan is een goede voorbereiding cruciaal om samen zorgeloos en veilig te kunnen genieten.

Het is namelijk zo dat er heel wat ongedierte en parasieten rondkruipen of rondspringen op onze aardbol. En die hebben het allemaal gemunt op jouw trouwe viervoeter.

Daarom is het belangrijk om je hond optimaal te beschermen voordat je je koffers pakt. Neem op tijd je voorzorgen: neem een kijkje op deze pagina en ga langs bij de dierenarts.

Ga parasietvrij op vakantie met je huisdier

Interessante links & info

Een vraag over parasieten bij je hond?

Bel onze infolijn op 02-535 66 53 of surf naar www.happypetsbayer.be

Op reis met je dier? Hier vind je alles over de regelgeving:

www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verkeer-van-dieren/reizen-met-dieren

Meer weten over de registratie en identificatie van je huisdier?

www.dogid.be

Reis je naar het Verenigd-Koninkrijk?

gov.uk/take-pet-abroad

Op zoek naar info over hondsdolheid (rabiës)?

www.favv.be/thematischepublicaties/rabies.asp

Regels voor het verkeer van honden, katten en fretten:

Movement of pets

Reizen met een hond, kat of fret vanuit België naar een ander EU-land en terug.

Om met uw huisdier vanuit België naar andere lidstaten van de Europese Unie te kunnen reizen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

Identificatie en registratie.

Uw huisdier moet geïdentificeerd zijn. Sinds 03/07/2011 geldt enkel nog de microchip. De tatoeage mag wel nog als ze voor die datum werd geplaatst en duidelijk leesbaar is, maar niet als naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta reist. Daarnaast moet uw huisdier ook een Europees paspoort hebben. Vanaf 29 december 2014 mag alleen nog het nieuwe model worden gebruikt. De oude paspoorten die voor deze datum werden afgeleverd, blijven wel gelden.

Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës).

De vaccinatie tegen rabiës is verplicht. Dit kan vanaf de leeftijd van 12 weken, maar uw huisdier moet wel geïdentificeerd zijn. De dierenarts kan indien nodig ook vlak voor de vaccinatie nog de identificatie uitvoeren en een Europees paspoort afleveren. De eerste of primovaccinatie moet minstens 21 dagen voor de afreis gebeuren, omdat de geldigheidsduur pas dan begint te lopen. De dag van de vaccinatie telt niet mee. De geldigheidsduur wordt berekend volgens de instructies van de fabrikant, en ingeschreven in het paspoort van het dier. Als het dier binnen de geldigheidstermijn opnieuw wordt gevaccineerd, dan geldt die vaccinatie onmiddellijk. Een vaccinatie na afloop van deze termijn wordt als een primovaccinatie beschouwd.

Reizen met meer dan 5 dieren.

Als u reist met meer dan 5 dieren, moet u de regels voor commercieel vervoer naleven. De dieren moeten een klinisch onderzoek ondergaan en hun paspoort moet worden aangevuld met een bijkomend certificaat, dat wordt uitgegeven door de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Andere voorwaarden.

Voor reizen naar het Verenigd-Koninkrijk, Ierland, Finland en Malta is ook een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis vereist. Die moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de geplande binnenkomst in één van deze lidstaten gebeuren, en in het paspoort worden ingeschreven.

Reizen met dieren jonger dan 3 maanden.

Dieren die jonger dan 12 weken zijn, en niet (geldig) gevaccineerd tegen rabiës, worden niet in alle lidstaten toegelaten.

Meer informatie over de voorwaarden van de verschillende lidstaten vindt u op de website van de Europese Commissie:

https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement_en

Vakantie tips

  • Vergeet niet het Europese dierenpaspoort mee te nemen (handig en verplicht). Vraag ernaar bij je dierenarts.
  • Muggen zijn vooral actief bij zonsopgang en -ondergang. Gebruik een ventilator, muggengaas of muskietennet om je huisdier te beschermen.
  • Een zonnesteek is geen pretje, ook niet bij dieren. Laat je viervoeter op het heetst van de dag dus niet onbeschermd op het strand liggen. Zorg voor voldoende koeling, schaduw en drinkwater.
  • Voer je hond op normale tijdstippen, ondanks het andere levensritme op reis. Voorzie ook voldoende drinkwater, poepzakjes en het favoriete speeltje.
  • Trek je erop uit met auto? Geef je hond altijd een veilige plek in de wagen, bv. in een reiskennel of -kooi. In Duitsland is een speciale hondengordel zelfs verplicht.
  • Onderzoek je hond elke avond grondig op teken. Ontdek je er? Verwijder ze dan zo snel mogelijk met een speciale tekentang.
  • Informeer het hotelpersoneel op voorhand over de aanwezigheid van je huisdier. Ga ook na of je hond in de eetzaal toegelaten wordt.
  • Zorg ervoor dat je huisdier te identificeren is via een chip of duidelijk leesbare tatoeage en laat deze registreren. Honden moeten ook verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiës.
  • Voorkom oververhitting aan laat je hond nooit alleen achter in de wagen.
  • Een compacte EHBO-kit is onmisbaar op reis, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren (vraag raad aan je dierenarts).