FAQ

Veel gestelde vragen

Zoeken

Wat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen of onder de huid. Daar vermenigvuldigen ze zich. Ze voeden zich ten koste van uw dier. U ziet ze vermoedelijk pas als uw dier al erg besmet of verzwakt is.

Welke wormsoorten bestaan er?

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn rond van vorm. Rondwormen die het vaakst voorkomen zijn spoelwormen. Andere rondwormen zijn haakwormen en zweepwormen (de laatste komt niet voor bij de kat).

Een lintworm is eerder plat en is opgebouwd uit schakels. De lintworm die wordt overgedragen door vlooien komt het vaakst voor, maar ook ratten en muizen kunnen lintwormen overbrengen.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, zijn de hartwormen en longwormen. Die leven in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken.

Hoe loopt mijn huisdier een besmetting met wormen op?

Wormen kunnen op allerlei manieren het lichaam van uw hond of kat infiltreren. Onderschat de besmettingskans niet; wormen leggen wel 200.000 eitjes per dag en één ervan is genoeg om de besmetting te veroorzaken. De eitjes kunnen bovendien gemakkelijk 3 jaar infectieus blijven. De kans is groot dat elk voet- of wandelpad vergeven is van de wormeitjes. Ook huisdieren die nooit buiten komen lopen risico: aan uw schoenen kleven mogelijk wormeitjes.

- Rondwormen verspreiden zich op vier manieren:

 • - via de baarmoeder, voor de geboorte (bijna alle puppy’s worden geboren met een rondwormbesmetting);
 • - via de moedermelk (vooral bij kittens);
 • -via prooidieren (een dood vogeltje of knaagdier);
 • - via besmette uitwerpselen van andere dieren.

- Haakwormen verspreiden zich zoals andere rondwormen, maar kunnen ook door de huid dringen.

- Lintwormen hebben een tussengastheer nodig zoals een knaagdier of een vlo.

Wat zijn de symptomen van een wormbesmetting?

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Zijn de wormen gevaarlijk voor de mens?

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

 • - Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. De allergische verschijnselen bij kinderen met aanleg tot astma kunnen versterkt worden door een infectie met spoelwormen.

 • - Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.

 • - Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinococcose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.
 • Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

Hoe kan ik een wormbesmetting voorkomen? Wat zijn geschikte preventieve maatregelen?

U kunt veel doen om het de wormen moeilijk te maken:

 • handen wassen: voor het eten, na buitenspelen of werken in de tuin, na contact met honden en katten;
 • uitwerpselen elke dag grondig opvegen – ook op straat;
 • kattenbak uitspoelen met kokend water;
 • contact vermijden met loslopende honden, katten en vossen;
 • geen ongewassen bosvruchten eten;
 • geen rauw slachtafval aan honden en katten geven;
 • vlooien en knaagdieren bestrijden, omdat zij geliefkoosde tussengastheren zijn voor wormen.

Gebruik zeker vlooienverdelgers zoals Advantage® Cat spot-on of Advantage® Dog spot-on, en ontworm uw huisdier met Drontal® Dog Tasty of Drontal® Cat.

Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontwormen?

Het ideale ontwormingsschema hangt af van de leeftijd en de besmettingskans bij uw huisdier. Puppy’s en kittens moet u bijvoorbeeld vaker ontwormen dan volwassen dieren.

Wilt u liever niet preventief ontwormen? Laat de uitwerpselen van uw hond of kat dan geregeld checken op wormen en wormeitjes. Dan kunt u gericht ingrijpen.

Let op: ontwormingsmiddelen werken alleen rond het moment van toediening. Op dat moment moeten alle wormen eraan geloven. Natuurlijk kan uw dier de dag erna opnieuw besmet worden, maar gezien de tijd die nodig is voor een cyclus van eitjes leggen en opgroeien, is een behandeling na drie maanden voldoende.

Volg het officiële ontwormingsschema van ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites).

Waarom is ontwormen van puppy’s en kittens bijzonder belangrijk?

Puppy’s komen bijna altijd met wormen op de wereld. U moet ze eerst vier keer ontwormen met telkens twee weken tussen elke behandeling (dus op 2, 4, 6 en 8 weken). Dan zijn nog eens vier behandelingen met een pauze van een maand ertussen nodig, tot uw pup een half jaar is. Daarna volgt uw hond het gewone schema van vier ontwormingen per jaar.
Drontal® Pup, Drontal® Dog Tasty  en Drontal® Cat zijn uiterst geschikte producten voor dit schema.

Kittens krijgen wormen via de moedermelk en moeten dus ook wat vaker ontwormd worden. De eerste keer na drie weken, en dan na 5 en 7 weken. Daarna ontwormt u ze het beste nog eens vier keer, met een pauze van een maand tussen elke behandeling. Zodra kittens zes maanden oud zijn, hoeven ze nog maar vier keer per jaar ontwormd te worden.

 

Wat zijn de voordelen van Drontal®?

Drontal® is een breedspectrum-ontwormingsmiddel. Dat wil zeggen dat het werkt tegen alle belangrijke rond- en lintwormen bij honden en katten. U moet Drontal® ook maar één keer per behandeling toedienen. Honden krijgen Drontal® bovendien in een lekkere rundsmaak.

Lees meer over Drontal® Pup, Drontal® Dog Tasty, Drontal® Large Dog Tasty en Drontal®Cat.

Hoe kan ik zien of mijn huisdier vlooien heeft?

Katten en honden met vlooien krabben zich vaak – dat is het duidelijkste symptoom.

Bewijs van vlooien vindt u vermoedelijk het eerst aan de staartbasis. Gebruik een fijn kammetje en kijk of er kleine, donkere korreltjes uit de vacht vallen. Als ze rood afscheiden wanneer u ze op een nat papiertje legt, bevestigen ze de aanwezigheid van vlooien.

Zijn de vlooien gevaarlijk voor mens en dier?

Vlooien zijn vooral lastig omdat hun beet jeuk veroorzaakt. Waar het jeukt, krabt uw dier zich – en op die plaatsen ontstaan kale plekken en huidletsels. Sommige dieren reageren allergisch op vlooienbeten waardoor de jeuk en het gekrab exponentieel toenemen.

Vlooien zijn ook uitstekende gastheren voor ziektes en andere parasieten.

Hoe lang kan een volwassen vlo leven?

Vlooien leven iets langer dan vier maanden. Dat is lang genoeg om heel veel eitjes te leggen en heel veel lintwormen over te dragen.

Hoe lang duurt een vlooiencyclus?

De overgang van eitje tot vlo duurt onder ideale omstandigheden ongeveer drie weken, maar kan ook langer duren als het kouder en/of droger is. Volwassen vlooien kunnen zich wel een half jaar koest houden in hun cocon voor ze uitkomen om uw dier te bijten.

Hoe lang duurt het voor een vlooienplaag onder controle is?

Hoe sneller u reageert, hoe gemakkelijker het is om de plaag onder controle te krijgen.

U moet ervan uitgaan dat bij vlooien ook eitjes, larven en cocons aanwezig zijn. En dus kunt u het beste zowel uw huisdier als de omgeving behandelen. Voor de hond: een combinatie van Advantix® Dog Spot-on met Bolfo® Fleegard® Spray werkt het best. Voor de kat: een combinatie van Advantage® Cat en Bolfo® Fleegard® Spray. Zo doodt u vlooien en houdt u ook de ontwikkeling van larven tegen.

Omdat cocons niet meteen afsterven door de spray, kan het tot drie weken duren voor u de complete vlooienpopulatie onder controle hebt.

Ik heb vorige week het dier behandeld met een geschikt vlooienproduct en de omgeving met omgevingsspray, en toch zie ik nog vlooien. Hoe kan dat?

Vlooien zijn taai en laten zich niet zomaar kisten. Een plaag die u maar niet onder controle krijgt, kan het gevolg zijn van:

 • - Overlevende cocons: vlooien in cocons sterven niet en komen gewoon uit als de tijd rijp is. Om ook die vlooien te doden, is een herhaalde behandeling van de omgeving noodzakelijk. Uw dier is normaal gezien wél beschermd, als u een vlooienmiddel met contactwerking hebt gebruikt: zoals Advantage®Cat Spot-on of Advantage® Dog Spot-on, want dan hoeft de vlo niet te bijten en kan hij dus geen hinder veroorzaken.

  Tip: stofzuig een halfuurtje vóór u de eerste behandeling van de omgeving met bijvoorbeeld Bolfo® Fleegard® Spray uitvoert. De trillingen lokken de vlooien uit hun cocon, waardoor ze de aanval met de vlooienspray niet overleven.
 • - Vergeten hoekjes: vlooien zijn klein en uw huisdieren laten ze achter in alle hoeken en gaten van het huis. Sla die dus niet over bij de omgevingsbehandeling.
 • - Externe invloeden: speelde uw hond buiten met een besmet dier? Dan kunt u snel opnieuw vlooien op visite krijgen.

Ik stofzuig elke dag maar zie nog steeds vlooien. Hoe kan dat?

Een goede hygiëne is de eerste stap in de strijd tegen vlooien. Maar niet de laatste. Met een spray kunt u ook de omgeving van uw huisdier écht vlooienvrij maken (Bolfo® Fleegard® Spray).

Er bestaan zoveel verschillende producten tegen vlooien. Welke moet ik kiezen?

Advantage® Dog Spot-on en Advantage® Cat Spot-on is hét vlooienmiddel voor honden en katten. Het werkt snel én doodt vlooien zonder dat ze hoeven te bijten.

Advantix® Dog Spot-on beschermt uw hond ook tegen teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen (niet voor katten!).

Bolfo® Fleegard® Spray maakt ook de omgeving vlooienvrij.

Werken middelen tegen vlooien ook preventief?

Ja. Advantage® Cat Spot-on, Advantage® Dog Spot-on en Advantix® Dog Spot-on geven vlooien geen kans om zich te nestelen op de huid van uw huisdier. Met een aangepaste biocide spray voor de omgeving (zoals Bolfo® Fleegard® Spray) houdt u ook uw huis vlooienvrij.

Moet ik de vlo het hele jaar door bestrijden?

Ja. Vlooien hebben het liever warm dan koud, maar vinden ook in de winter probleemloos een knus hoekje om zich in te nestelen en voort te planten. Preventie is dus het hele jaar nodig.

Hoe kan ik een teek het beste verwijderen?

Gebruik altijd een pincet of een tekentang. Pak daarmee de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem gelijkmatig weg. Geef geen ruk, want dan breken de monddelen af en geneest de wond veel lastiger. Desinfecteer meteen.

Om te vermijden dat teken zich opnieuw vasthechten, gebruikt u het best Advantix® Dog Spot-on voor honden of Propoxur® halsband voor katten en honden of Bolfo Combo® voor de kat

Hoe lang blijft een teek op het dier zitten?

Afhankelijk van de soort, blijft een teek dagen tot weken zitten op de gastheer. Dat is zeker lang genoeg om eventuele ziekten te verspreiden. Actie ondernemen is dus noodzakelijk!

Zijn teken gevaarlijk voor mens en dier?

Ja. Hoewel de beet pijnloos is, veroorzaakt een teek flink wat irritatie. Maar veel erger dan lokale jeuk, is de kans op ernstige ziektes zoals de ziekte van Lyme, babesiose en anaplasmose.

Verwijder teken altijd snel en correct: als u dat op de juiste manier doet, binnen 24 uur na de beet, verloopt de beet vermoedelijk ziektevrij.

Advantix® Dog Spot-on werkt afwerend op teken. Wat betekent dit?

Advantix® Dog Spot-on zorgt voor het zogenoemde hot foot effect. Teken die terechtkomen op de huid van uw behandelde hond, reageren alsof ze op een hete plaat lopen. Ze hebben geen tijd om zich vast te hechten en vallen op de grond waar ze sterven.

Waarom is de afwerende werking bij teken zo belangrijk?

Teken zijn dragers van ernstige ziektes, zoals babesiose en de ziekte van Lyme. Zolang ze zich niet vasthechten, kunnen ze die kiemen niet overbrengen op de gastheer, en blijven uw hond/kat en u gezond.

Waarom mag u Advantix® niet aan katten toedienen?

Advantix® Dog Spot-on bevat permethrine, een stof die het lichaam van uw kat niet afbreekt. Vrij vertaald: Advantix is giftig voor uw kat. Raadpleeg meteen uw dierenarts, als uw kat toch in contact gekomen is met permethrine.

Blijft Advantix® werkzaam als de hond zich nat maakt?

Ja. Advantix® Dog Spot-on blijft doeltreffend als uw hond nat wordt. Een langdurige intensieve blootstelling aan water kan eventueel de doeltreffendheid van het product verminderen. Opnieuw behandelen kan dan nodig zijn, maar nooit vaker dan één keer per week.

We raden u aan om een stevige shampoobeurt uit te stellen tot twee weken na de behandeling met Advantix® Dog Spot-on om de doeltreffendheid van het product optimaal te houden.

Hoe doe ik Seresto® dog of Cat om bij mijn huisdier?

Neem de halsband uit de beschermende hoes net voor u de band wilt in gebruik nemen. Verwijder alle plastic restanten aan de binnenzijde, en plaats de halsband om de nek van uw kat of hond. Zorg dat de sluiting zich aan de bovenkant bevindt.

Trek de halsband aan tot u nog maar twee vingers tussen nek en band kunt steken. Knip het overtollige stuk af en gooi het onmiddellijk weg. Controleer de eerste dagen regelmatig of uw huisdier goed reageert op de halsband. Kleine irritaties in de nek zijn logisch, maar ernstige jeuk niet.

Is Seresto® Dog of Cat waterbestendig?

Ja. Seresto® halsbanden blijven doeltreffend als uw hond nat wordt.

Studies tonen aan dat een onderdompeling in water of een maandelijkse wasbeurt met shampoo de werkingsduur van 8 maanden tegen teken niet aanzienlijk verkort. De doeltreffendheid tegen vlooien vermindert wél geleidelijk vanaf de vijfde maand.

Wat onderscheidt Seresto® Dog of Cat van een klassieke halsband?

Seresto® is gebaseerd op een innovatieve en gepatenteerde polymeermatrix. Die zorgt ervoor dat de werkzame stof traag en continu vrijgegeven wordt gedurende een periode van 7-8 maanden. Bovendien bestrijdt Seresto niet alleen teken en vlooien – het weert ze ook af.

Het veiligheidssysteem van Seresto® vermijdt dat uw kat verstrikt kan raken. Seresto® is ook geurloos en irriteert niet.

Hoe bevestig ik Seresto® Dog of Cat?

Seresto® Dog en Seresto® Cat is gebruiksvriendelijk en eenvoudig aan te brengen.

Neem de halsband vlak voor gebruik uit de beschermende verpakking.
Ontrol de band en verwijder eventuele restanten van de plastic verbindingsstukjes aan de binnenkant van de halsband. Het witte poeder dat hierbij zichtbaar kan zijn als een fijn wit laagje op het oppervlak van de band is stearinezuur. Stearinezuur helpt bij het losmaken van de band uit de oorspronkelijke vorm. Stearinezuur is een vetbestanddeel en veilig en kan zelfs worden toegepast in levensmiddelen. Na aanbrengen kan de lengte van Seresto® worden aangepast met behulp van de veiligheidssluiting, door het overtollige deel van de halsband door de lus te schuiven tot de juiste lengte is bereikt. Eenmaal aangebracht bij het dier, moet u nog twee vingers tussen de nek van het dier en de Seresto® halsband kunnen plaatsen en de halsband mag niet over de kop verwijderd kunnen worden. Dit laatste is vooral van belang bij de kat. Controleer regelmatig de strakheid van de band en pas deze indien nodig aan, vooral bij een groeiende pup of kitten. Knip een overtollige lengte van meer dan 2 cm af.

Hoe werkt Seresto® Dog en Cat?

Seresto® bevat een polymeermatrix waarin de twee werkzame bestanddelen zijn opgeslagen: imidacloprid en flumethrine.  In-vitro onderzoeken hebben laten zien dat de twee actieve bestanddelen in Seresto® synergetisch werken. Er komen geleidelijk kleine hoeveelheden vrij via de microlaag op het oppervlak van de halsband. De actieve bestanddelen van Seresto® verspreiden zich vanuit deze microlaag naar de talglaag van de huid en vacht. De neutrale oliën hierin helpen bij de diffusie en verspreiding over de gehele talglaag. Dit proces wordt gereguleerd door het verschil in concentratie tussen de halsbandmatrix en het oppervlak van de halsband waardoor er een zeer nauwkeurige dosering plaatsvindt. De actieve bestanddelen verplaatsen zich naar de talglaag op het moment dat dit nodig is, waardoor een optimale lage beschermingsdosering aanwezig blijft gedurende 8 maanden.

Waarom is Seresto® Dog of Cat veilig voor andere dieren en kinderen?

De actieve bestanddelen zitten opgeslagen in de polymeermatrix en slechts kleine hoeveelheden worden afgegeven aan de talglaag van de huid, waar ze gebonden worden. Daarom wordt de band als veilig beschouwd. Dit is ook bevestigd door een reeks veiligheidsonderzoeken onder gebruikers. Het dier kan dus veilig geaaid worden na aanbrengen van de band.

Sommige honden zijn dol op zwemmen tijdens hun dagelijkse wandeling. Heeft dit effect op de werkzaamheid van Seresto® Dog?

Seresto® Dog is waterbestendig en hoeft niet te worden verwijderd tijdens het zwemmen of tijdens het wassen van de hond. De actieve bestanddelen verspreiden zich over de talglaag van het dier die van nature waterbestendig is. Zelfs wanneer deze laag verwijderd wordt (bijv. door het gebruik van een ontvettende shampoo), zal Seresto® Dog al snel de actieve bestanddelen aanvullen na het wassen zodat de hond opnieuw beschermd is.

Sommige eigenaren melden toch nog teken of vlooien gezien te hebben op hun huisdier, ondanks de Seresto® Dog of Cat band. Kan dit? Seresto® Dog of Cat heeft toch een afwerend effect?

Dat klopt, maar net zoals bij elk ander product op de markt, kan ook Seresto® Dog of Cat geen 100% werkzaamheid garanderen onder alle omstandigheden. Met name in gebieden met een hoog gehalte aan tekenbesmettingen, kunnen individuele teken niet altijd afgeweerd worden en in zeldzame gevallen kunnen er zelfs enkele teken aanhechten. Daarom is het belangrijk om, ondanks de hoge werkzaamheid van Seresto® Dog of Cat, de verwachtingen van huisdiereigenaren realistisch te houden.

Hoe lang moet ik wachten na gebruik van een spot-on voor het aanbrengen van de Seresto® halsband?

Er is geen wachttijd nodig. De Seresto® Dog of Cat-halsband kan direct worden aangebracht na toedienen van een spot-on en ze kunnen zelfs gelijktijdig gebruikt worden.